Zákaz parkovania na chodníkoch od 1.októbra

Chceme Vás informovať o dôležitej zmene, ktorá nastane od 1. októbra na celom Slovensku a ovplyvní parkovanie aj na našom sídlisku. Nová legislatíva, konkrétne novela zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z., prinesie zákaz parkovania na chodníkoch, s výnimkou vyznačených parkovacích miest. Doposiaľ bolo možné nechať auto na chodníku s voľným priestorom jeden a pol metra. Od októbra to však bude proti predpisom. Zaparkovať na chodníku už bude možné iba tam, kde to bude umožňovať zvislé či vodorovné dopravné značenie.
Na našom sídlisku sme podrobne zhodnotili všetky možnosti v súlade s novými pravidlami. Identifikovali sme 3 problémové lokality.
 
       1.Chodník na Stierovej ulici, ktorý vedia pozdĺž ZŠ Drábova, kde nelegálne parkuje približne 20 vozidiel. Pracujeme tu na projekte nového parkoviska s približne 35 novými parkovacími miestami. Projekt je v štádiu administratívneho procesu získania stavebného povolenia.
Situáciu s parkovaním sa v tomto obvode snažíme zlepšiť aj výstavbou nového parkoviska na Dénešovej ulici, kde pribudne dokopy 49 parkovacích miest.
 
        2.Stred Zombovej ulice, kde nelegálne parkuje približne 25 vozidiel. Už v roku 2021 sme rozšírili parkovisko na Zombovej ulici o ďalších 57 legálnych miest, no problém naďalej pretrváva. Jednoduché vyznačenie súčasného stavu (čiastočné parkovanie na chodníku) neprichádza do úvahy, pretože šírkové pomery Zombovej ulice s priľahlými kolmými parkoviskami a chodníkmi v zmysle platných noriem nedovoľujú kombináciu dvoch kolmých parkovísk s pozdĺžnym parkovaním v strede vozovky.
V roku 2022 sme teda pristúpili k návrhu preriešenia parkovania v severnej časti s nutnými stavebnými úpravami a posudzovali sme niekoľko alternatív.
 
  • Riešenie so šikmým parkovaním po oboch stranách cesty a v strede sa ukázalo ako neefektívne, nepribudli by žiadne nové parkovacie miesta, práve naopak, ešte by ubudli.
  • Návrh kolmého parkovania so stredovým pozdĺžnym státím, by si vyžiadal úplné zrušenie chodníka na východnej strane ulice a potrebu výstavby nového chodníka. Náklady na takúto zmenu by boli vzhľadom na pridané parkovacie miesta neefektívne.
  • Návrh využiť celú šírku aj druhého chodníka a docieliť tak šírku komunikácie a parkoviska na 25 m, čím by sa vytvorilo ešte viac parkovacích miest. Toto riešenie predpokladá aj výstavbu nového chodníka v západnej časti ulice cez predzáhradky, kde môže nastať problém s existenciou podzemných inžinierskych sietí. Realizácii tohto riešenia predchádza konanie o územnom rozhodnutí a následne stavebné konanie na špeciálnom stavebnom úrade. Potrebovali by sme na to státisíce eur a trvalo by to približne 3 roky.
 
Po zvážení všetkých alternatív, ktoré boli konzultované s dopravnými inžiniermi a reálne namerané v teréne na základe šírkových pomerov nám nevychádza možnosť rýchleho a jednoduchého vyznačenia parkovacích miest na Zombovej ulici.
Od 1.októbra teda nebude možné, aby autá naďalej parkovali v strede na 25-tich nelegálnych miestach. Chceme Vás poprosiť, aby ste na to mysleli a vyhli sa zbytočnej pokute.
 
       3.Čiastočné státie na chodníku pred bytovými domami na Čordákovej ulici č. 37, 39. V tejto lokalite sme už začali s postupným obnovovaním dopravného značenia.
 
Rozumieme, že nové pravidlá ohľadom parkovania môžu spôsobiť znepokojenie. Ako samospráva však musíme zodpovedne reagovať na túto výzvu a hľadať riešenia, ktoré budú v súlade s Vašimi potrebami, no zároveň budú rešpektovať platné zákony. Dôležité je si uvedomiť, že novela zákona vychádza z rozhodnutia Národnej rady SR a nie je to iniciatíva mestskej polície alebo mestskej časti.
 
Informácie o tejto problematike boli zo strany miestneho úradu prezentované miestnemu zastupiteľstvu aj počas posledného zasadnutia. Informatívnu správu vzalo na vedomie všetkých 13 prítomných poslancov. Diskusiu k tejto téme si môžete pozrieť z LIVE záznamu na Facebookovej stránke: Mestská časť Košice - Sídlisko KVP od 1:06:00.
 
Ďakujeme za pochopenie.

 

Fotogaléria

Kontakt

Miestny úrad mestskej časti
Košice-Sídlisko KVP
Trieda KVP 1
040 23 Košice

IČO : 00691089

Telefón:  055 / 789 06 10
Fax:        055 / 789 06 33
Mobil:     0948 780 224

 

 

Vytvorenie účtu - registrácia v online casino - je to veľmi jednoduché.Stačí vyplniť pár koloniek na stránke a stlačiť tlačítko. Bez vytvorenia účtu nebudete môcť hrať za skutočné peniaze a skutočné peniaze aj vyhrať.

V jednom kasíne by ste si mali vytvárať len jeden účet, také sú pravidlá. Určite odporúčame pri vytváraní účtu uvádzať pravdivé údaje. Kasíno ich nezneužie, je licencované a kontrolované v rámci Európskej únie. Vlastne ich ani nemá ako zneužiť.

Ked si budete chcieť poslať vyhraté peniaze na Váš účet v banke, a vaše údaje nebudú správne, bude to oveľa zložitejšie a možno svoju výhru ani nikdy neuvidíte na svojom účte.

Kasína ktoré si namusíte inštalovať na svoj počítač ponúkajú možnosť vytvoriť si účet priamo na ich web stránke. V kasínach ktoré sa inštalujú, nájdete registráciu po otvorení kasíno programu.Nezabudnite, že pri vytvorení účtu a prvom vklade máte nárok na BONUS!